Danske tangpionerer til opstartsmøde for projekt Tangdyrkning og Kystfiskeri i Havnsø

To fiskere fra Storebælt skal i de næste tre år nemlig prøve kræfter med tangproduktion. Målet er ganske simpelt, at de får afprøvet om tangdyrkning er en god forretning, der kan drives ved siden af deres kystfiskeri. Der er nemlig et stort potentiale i tang, og derfor en mulighed for, at tangproduktion kan blive en gevinst for kystfiskernes forretning.

Ud over fiskere er Havhøst, Fiskerikajen, Dansk Tang og FSK-PO med i projektet foruden virksomheden Koastal. Koastal er en virksomhed, der er særligt interessant for kystfiskerne. Det er en svensk virksomhed, der kører en slags tang-franchise. Det betyder, at man via et samarbejde med Koastal får udstyr og hjælp til at starte tangproduktion op. Det er Koastal, der ejer udstyret, som man som kystfisker så lejer. Det betyder, at man kan komme i gang relativt billigt og med alt den praktiske hjælp, man kunne ønske sig. Hvis det går godt med produktionen, og man vil fortsætte som tangdyrker, kan man enten fortsætte med at leje udstyret af Koastal eller købe det.

Læs mere om Koastal på Home | Koastal. Projektet er finansieret af Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogrammet 2021-2027 (EHFAF).

Mere information hos Hanne Winter på hanne@fskpo.dk.


Ordningen for tilskud til redskaber i kystfiskeriet er åben for ansøgninger

Man kan bl.a. få tilskud til:

  • lave garn,
  • tejner,
  • ruser,
  • dørge-/pilke-anlæg,
  • langliner,
  • krabbeknuser, pingere, strømmålere og sælsikre redskaber
  • og ombygninger af fartøjet, der forbereder kvaliteten af fangsten (til taget, til kran, til køleanlæg).

Bemærk, at listen ikke er udtømmende, men man kan læse mere om, hvilke investeringer man kan få tilskud til på tilskudslisten. Bilag_1__Teknologisliste_til_EHFAF-ordningen_Investeringer_i_kystfiskeri_2024.pdf (fiskeristyrelsen.dk). Om ordningen på fiskeristyrelsen.dk/soeg-tilskud/investeringer-i-kystfiskeri. Og man kan se listen her i nyheden.

Man kan også kontakte Marc Eskelund på marc@fskpo.dk. Eller man kan ringe til Fiskeristyrelsen i Augustenborg på tlf.: 72 18 58 50, der er meget hjælpsomme til at besvare spørgsmål.

Vi skal gøre opmærksom på,  at fartøjer, der fisker med passive redskaber og er under 12 meter, kan modtage 80% tilskud, mens øvrige fartøjer kan modtage 50% tilskud. Og husk at, har du modtaget ophugningsstøtte i forbindelse med Østersøen eller Brexit, kan du alligevel søge i denne pulje. Men naturligvis kun hvis du fortsætter med at fiske på et andet fartøj.