INDFØRSEL AF KVOTE PÅ FISKERI AF STENBIDER

Med virkning fra den 18. marts 2024 indføres en kvote på fiskeri af stenbider. Den samlede kvote fastsættes til 24.356 kg levende vægt for 2024.

Hvordan fordeles kvoten

Af en samlet kvote på 24.356 kg afsættes 19.356 kg til ejere af fartøjer med tilladelse til fiskeri af stenbider. Af denne mængde vil restmængden fordeles ligeligt mellem fartøjerne i form af en kalenderugeration, som vil fremgå af den enkelte tilladelse. De resterende 5.000 kg af den samlede kvote afsættes til bifangst i andre fiskerier.

Ejere af fartøjer med eksisterende tilladelse til fiskeri af stenbider

Den skønnede restmængde fordeles ligeligt som en kalenderugeration på 40 kg levende vægt til fartøjsejere med tilladelse. Nye tilladelser med kalenderugerationen påført udstedes til alle fartøjsejere, som allerede har en tilladelse. De nye tilladelser erstatter de hidtidige udstedte tilladelser, som herefter bliver ugyldige.

Kalenderugerationen kan justeres, såfremt udviklingen i fiskeriet gør det nødvendigt. Det sker ved, at der udstedes nye tilladelser med justerede ugerationer.

Når den afsatte mængde på 19.356 kg skønnes opfisket, udsendes der med Digital Post en meddelelse til alle ejere af fartøjer med tilladelse til fiskeri af stenbider (tilladelse nr. 301) om, at tilladelsen ikke længere er gyldig, og fiskeri efter stenbider skal indstilles.

Ansøgning om tilladelse

Der kan fortsat efter ovenstående ændringer af vilkårene søges om tilladelse til fiskeri af stenbider, og tilladelsen vil blive udstedt på samme vilkår som eksisterende tilladelser. Det er kun fartøjer, der anvender bundgarn eller øvrige garnredskaber med en maskestørrelse på 220 mm helmaske og derover, som kan få tilladelse til fiskeri efter stenbider. Der ansøges ved at sende en e-mail til tilladelse@fiskeristyrelsen.dk.

Bifangst

Af den samlede kvote afsættes 5.000 kg til bifangst i fiskerier, der ikke er omfattet af krav om tilladelse til fiskeri af stenbider.

Læs den oprindelige nyhed fra Fiskeristyrelsen ved at klikke her.


TV2: FISKERISTYRELSEN HAR LEGALISERET ULOVLIGT FISKERI

Under overskriften “Styrelse fjernede i al hemmelighed regel, der skulle beskytte havmiljøet”, bragte TV2 News søndag den 17. marts historien om, at Fiskeristyrelsen har ignoreret ulovligt fiskeri af muslinger i Limfjorden og efterfølgende har gjort det lovligt med tilbagevirkende kraft. Det er sket ved hjælp af en vejledning, som først for nylig er blevet offentliggjort på styrelsens hjemmeside. FSK-PO mener, at det udgør et alvorligt svigt, ikke kun over for de lokale kystfiskere i de områder, hvor der er motorbegrænsning, bl.a. Limfjorden og Østersøens område 22, men også over for det havmiljø og de fiskebestande, som fiskerne jo er afhængige af.

Historien, som kan læses på TV2’s hjemmeside via dette link handler om ulovligt fiskeri af muslinger i Limfjorden. TV2 dokumenterer, at mindst 11 ud af 30 muslingeskibe i Limfjorden har fisket med ulovligt store motorer i årevis. Ifølge reglerne er det kun tilladt at bruge en motor på 130 KW, men i flere år har skibene brugt større motorer. Det gør det muligt at fiske mere effektivt med større, tungere og flere redskaber.

Det ulovlige fiskeri har ført til unfair konkurrence for fiskere, der anvender mere skånsomme redskaber, og har også betydet, at havbunden bliver konstant ophvirvlet og det øger iltsvindet i Limfjorden. Der er tale om en voldsom påvirkning af havmiljøet, og det svarer til at “plukke jordbær med en gravemaskine”, som forskeren Jørgen LS Hansen formulerer det.

Men det bliver endnu værre, da det viser sig, at Fiskeristyrelsen ikke kun undlod at straffe det ulovlige fiskeri, men også gjorde det lovligt ved at fortolke reglerne på en måde, der overskrider lovens rammer og med tilbagevirkende kraft. Dette er i strid med den lovgivning, som er vedtaget af demokratisk valgte politikere. Eksperter i forvaltning kalder det derfor for magtmisbrug.

Problemet er imidlertid ikke kun begrænset til Limfjorden. Formanden for FSK-PO Søren Jakobsen, udtaler til TV2 News: “Der er flere havområder, hvor man har indført begrænsninger for motorstørrelse for at undgå overfiskeri.” Han nævner desuden eksemplet med område 22 i Østersøen, hvor der er en begrænsning på 221 kW, hvor myndighederne også har undladt at håndhæve loven om motorstørrelse. Det har haft store konsekvenser for de lokale fiskere, som i mange år har kunnet se fartøjer med alt for store motorer fiske bl.a. torsk i området, hvad der har gjort dem i stand til at fange store mængder på kort tid. Og efterladt havmiljøet i en dårlig forfatning.

Der har tidligere været fokus på motorkraften i 2020, da Weekendavisen bragte en stor artikel, men dengang førte det desværre ikke til nogle ændringer.

Vi håber at ministeren nu tager denne sag meget alvorligt.

Link til WA artikel: www.weekendavisen.dk/2020-48/samfund/motorkraftmysteriet


FSK-PO BAKKER OP OM FORBUD MOD RØGGASVAND

Udledning af røggasvand forurener havmiljøet og er uforeneligt med FN’s Havretskonvention. Derfor er der bred opbakning blandt grønne organisationer til det forbud mod skibes udledning af røggasvand, som miljøministeren i dag præsenterer for Folketingets partier.
Flere og flere skibe udleder giftigt røggasvand direkte i havet til stor skade for havmiljøet. Derfor foreslog flere grønne organisationer for et år siden, at miljøminister Magnus Heunicke (S) forbød skibes udledning af røggasvand i de danske territoriale havområder (ud til 12 sømil-grænsen). Der er i dag over 100 restriktioner mod skibes udledning af røggasvand i andre lande. Men selv om de danske havområder er nogle af de mest belastende af skibenes røggasvand, så har Danmark fortsat ingen restriktioner på udledningen.

I fredags mødtes de grønne organisationer med miljøministeren og kan med tilfredshed konstatere, at ministeren har lyttet til de bekymringer, organisationerne rejste. Ministeren har undersøgt sagen i detaljer. De erhvervsøkonomiske omkostninger ved et forbud er meget begrænsede. Til gengæld vil et forbud være en stor gevinst for havmiljøet og gøre, at Danmark lever op til sine forpligtelser i FN’s Havretskonvention. Næste skridt er et internationalt forbud, da størstedelen af røggasvandet udledes i den internationale del af de danske havområder. De grønne organisationer presser på for at opnå dette via OSPAR, HELCOM, EU og IMO.

Røggasvand fra skibe
Et stigende antal skibe bruger såkaldte skrubbere, hvor røggassen fra skibene får et brusebad, hvorefter det forurenede røggasvand med giftige tungmetaller og tjærestoffer udledes direkte i havet. Alternativet til skrubbere er, at skibene blot anvender renere brændstoffer og nedbringer forureningen. Men da de renere brændstoffer er dyrere, er skrubbere attraktive. I 2008 var der tre skibe med skrubbere. Nu er der over 5.000.

Læs ministerens forslag: mim.dk/nyheder/pressemeddelelser/2024/marts/miljoeminister-vil-lave-forbud-nye-tal-viser-markant-udledning-af-farlige-stoffer-fra-skibe.

Se pressemeddelelsen her fra Rådet for Grøn Omstilling.

Flere oplysninger hos Hanne Winter eller Marc Eskelund.