25. april 2025|In Fiskeripolitik

Fiskeridebatten er ikke afsporet – det er forvaltningen

Den danske fiskeriforvaltning prioriterer effektivitet over miljø og sociale hensyn.

I dag har vi et indlæg i Altinget.dk som svar til professor emeritus Peder Andersen, der tidligere skrev, at debatten om fiskeriet var afsporet. Professoren skriver bl.a., at “det ikke er realistisk at omlægge al fiskeri til garnfiskeri”. Men det er der heller ingen, der har foreslået. Det er det, man kalder en stråmand.

Et af problemerne er derimod, at rettigheder er blevet en handelsvare med IOK/FKA – en model, som professor Peder Andersen selv var en varm fortaler for tilbage i 2005. Mange af jer har mærket konsekvenserne. Kvoterne er røget på færre hænder og har favoriseret ganske få fiskere. De små havne og landingspladser er blevet klemt – eller helt forsvundet. Lokale arbejdspladser er gået tabt, og uligheden i fiskeriet er vokset de sidste 20 år.

Professoren kalder desuden Kystfiskerordningen for en rendyrket støtteordning, som skal holde liv i nogle få kystfiskere. Men det passer heller ikke. Kystfiskerordningen handler om meget mere end det – bl.a. om at rette op på noget af den skævhed og sikre, at der er adgang til tilgængelige fiskerettigheder for både nuværende fiskere og kommende generationer af unge kystfiskere i flere lokalområder – og det er netop dét, som én lukket kystfiskerordning kan. Derfor bør man bakke fiskeriminister op om Jacob Jensen og regeringen.

Den retning bør styrkes – ikke svækkes. Det er faktisk dét, EU selv lægger op til i artikel 17, som vi i Danmark er forpligtet til at følge: Nemlig at fordele fiskerettigheder efter miljømæssige, økonomiske og samfundsmæssige hensyn – så vi kan få et mangfoldigt og forskelligt fiskeri, der fordeler sig over flere egne af landet.

Aktuelle nyheder