19. juni 2025|In Blog, Miljø

Havet er forurenet med langt flere kemikalier end først antaget

Ministeriet har i årevis ikke medregnet målinger af de fleste miljøfarlige stoffer i muslinger, fisk og havbund.

Nye oplysninger afslører, at det danske havmiljø er stærk kemisk forurenet – langt mere, end Miljøministeriet tidligere har informeret offentligheden om. Ifølge nye vurderinger, som blandt andet baserer sig på målinger af miljøfarlige stoffer i muslinger, fisk og havbund, er stort set alle kystnære vandområder i Danmark forurenet med miljøfarlige stoffer i koncentrationer, der overskrider grænseværdierne. Analysen er baseret på data fra miljømyndighedernes tilstandsvurdering.

Ministeriet undlod centrale målinger

Det viser sig nu, at de danske kystvande er forurenet med dobbelt så mange miljøfarlige stoffer, som myndighedernes tilstandsvurderinger i årevis har vist. Og at stort set alle 123 vandområder langs de danske kyster er forurenede med flere stoffer, end ministeriet hidtil har fortalt. Fordi der ikke har eksisteret officielle grænseværdier, blev resultaterne udeladt.

Med udkastet til den nye vurdering af havets kemiske tilstand er billedet nu radikalt forandret. Antallet af vandområder, der er forurenet med fem eller flere miljøfarlige stoffer, stiger fra 9 til hele 75 ud af 123. Og i 31 af dem er koncentrationerne op til hundrede gange højere end de kommende grænseværdier.

En kemisk cocktail truer havets liv

Det er ikke småting, der hvirvler rundt i havet: arsen, nikkel, bly, kviksølv og chrom er blot nogle af de stoffer, der nu dukker op i alarmerende mængder. Stoffer, der kan være kræftfremkaldende, give øget dødelighed og svække immunforsvaret. Når disse stoffer optræder sammen, kan de forstærke hinandens negative effekt – og skabe en kemisk cocktail, der ikke blot truer dyrelivet og biodiversiteten, men hele havets økosystem.

Det handler også om fiskerne – og om fremtiden

For dem, der lever af havet, er det ikke bare et spørgsmål om tal og grænseværdier. Det handler om levebrød og arbejdspladser. Når fiskebestandene falder, falder eksistensgrundlaget for fiskeriet med. Vi ser allerede konsekvenserne, og tallene bekræfter også, at havet er under pres. EU har for længst stillet et krav om, at de danske farvande senest i 2027 skal være i “god økologisk stand”, men ikke ét eneste af vores 123 vandområder lever op til målene.

Det er ikke nok at lægge planer. Vi har brug for konkret handling, da det er vigtigt for både fiskerne og fiskene, at vi har et sundt hav. Vi har ikke tid til flere udskydelser. Vi har brug for handling, før det er for sent.

Miljøministeren er nu blevet kaldt i samråd vedr. sagen.

Aktuelle nyheder