WEBINAR: Sådan får du mere værdi ud af din fangst

By 20. januar 2022Info
Hvad kan kystfiskerne gøre for at få mere værdi ud af deres fangst, og dermed få en bedre forretning? Hvordan påvirker FNs Verdensmål og EU-politikker det markede som fiskerne afsætter deres fisk på? Dette var emnerne for FSK-POs webinar, der blev afholdt 14. december.
De FSK-medlemmer der loggede på, var alle begejstrede for webinaret, og vil klart anbefale fremtidige arrangementer af denne art til andre. Der var en ivrig debat, og alle blev klogere på dagens emner.
Der er færre fisk og fange. Derfor er det vigtigt, at få så meget værdi ud af den fisk der kommer i nettet. Den rette markedsføring, mere direkte salg og sikring af kvalitet er ifølge de to oplægsholdere vejen frem, hvis der skal skaffes mere værdi ud af fangsten. Til de medlemmer der ikke nåede at være den 14. december, er herunder en kort gennemgang af oplæggene og et sammenklip af dagens foredrag. “Få mere værdi ud af din fangst”
Af: Jesper Hansen, stifter af Fiskerikajen og i dag chef for den afdeling i Nordward-gruppen, der arbejder med bæredygtig udvikling af koncernens fiskeportefølje,
Jesper Hansen fortalte om hvordan man fik mere værdi ud af den fisk man lander. Beskeden var:
  • Korrekt isning er fuldstændig essentielt. Rigeligt med is med ud, og gerne et iskar.
  • Pak fiskene pænt. Kun 20 kg. I 20 kilos kasser. Ikke mere.
  • Kun de samme sorteringer i de forskellige kasser.
  • Prøv ikke at skjule en ”dårlig” torsk. Vær ærlig omkring dit produkt.
  • Hvis man skal pakke fiskene om ved grossisten, fordi fiskerne har sjusket på bådene. Så bliver kvaliteten dårligere. For hver gang man rører en fisk, falder kvalitet og dermed prisen.
Ikejime – den bedste måde at slå en fisk ihjel på. Jesper Hansen fortalte også om Ikejime-aflivning. Aflivning via ikejime højner kvaliteten markant. Og en fisk aflivet på ikejime metoden udløser – ifølge Jesper Hansen – en markant højere pris. Se en kort video om Ikijime her. FSK-PO afholder i 2022 kurser i ikejime aflivning sammen med Nordward-gruppen. Som optakt til kurserne afholder FSK-PO et webinar med fokus på Ikejime den 8. februar.
Jesper Hansen opfordrede også til mere lokal afsætning og samarbejde om logistik. Og ikke mindst at man ikke må sælge sin fisk for billigt. Heller ikke når man sælger direkte. Se højdepunkter fra oplægget her:
Politik og forbrugeradfærd: Fremtidens fisk er fanget skånsomt
Af: Gitte Haar. Uddannet revisor, og med mange år erfaring i at arbejdet med omstilling af private virksomheder til mere cirkulære forretningsmodeller.
Med afsæt i FNs 17 verdensmål, EU’s politikker indenfor både bæredygtig madproduktion og mærkning af produkters miljøaftryk, var Gitte Haars besked til kystfiskerne helt klart.
  • Værn om Jeres produkt. Skånsomt fanget fisk er fremtiden
  • Sælg Jeres produkter mere direkte. Og tag en ordentlig pris.
  • Sats på restauranter og salg til private. Glem detail.
  • Sælg ikke Jeres fisk for billigt. Heller ikke når i sælger over kaj. I har et unikt produkt
  • Arbejd mere på afsætning, historiefortælling og kvalitet. Det højner prisen.
Se højdepunkterne fra Gitte Haars oplæg her.