Skarvkonflikten skal løses

By 4. januar 2023januar 24th, 2023Nyheder

Af: Hanne Lyng Winter, biolog i Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri PO.

Indlæg bragt i Avisen Danmark, Århus Stiftidende, Fyns Amtsavis mfl. 4 januar 2023.

I Genstart den 13. december på P1 er Sebastian Klein i studiet for at tale om skarven. Her tegner han et skarpt billede af en konflikt. Med fiskerne på den ene side og skarven på den anden. Sebastian Klein mener, at grunden til, at fiskerne er ”sure på skarven”, er, at fiskerne vil have fiskene for sig selv.

Jeg er ikke fisker. Men de fiskere, jeg taler med, har aldrig sagt, at de ikke vil dele.

Men som det er i dag, spiser skarverne en alt for stor en del af vores fælles “fiske-kage”, til at kystfiskernes økonomi kan holde til det. For i dag er skarverne mange. Og fiskene er mange steder få.

Derfor håber jeg virkelig, at en ny regering med miljøminister Magnus Heunicke (S) og fiskeriminister Jacob Jensen (V) i front, vil tage fat på at løse den konflikt, der desværre er i dag imellem kystfiskerne og skarverne. Hvis ikke de gør det, er der er tale om et kæmpe svigt. Ikke bare overfor de enkelte mennesker ude på bådene. Men også for hele den helt nødvendige grønne omstilling af fiskeriet.

Vi skal ikke vælge imellem skarv og fiskeri. Vi skal vælge begge dele. Og det kan vi sagtens.

Der skal skaffes mere viden om hvordan vi rammer den rette balance. Og så skal alle parter være villige til at arbejde sammen om en reel forvaltning af skarven. Det gælder både politikere, organisationer, forvaltere og fiskere.

De fiskere, der plages mest af skarven, er kystfiskerne. Dem, der fisker næsten uden bifangst af småfisk, uden at ødelægge havbundens natur og uden at bruge særligt meget brændstof. Faktisk netop de fiskere, der er nøglen til, at fiskeriet kan blive meget mere grønt i fremtiden.

Det helt store spørgsmål for mig at se er: Vil man hjælpe kystfiskerne og den grønne omstilling af fiskeriet. Eller vil man ikke?

Hvis man vil, så er alle dele af systemet nød til at indse, at vi må og skal have en anden tilgang til vores naturforvaltning – herunder skarv. Målet bør være balance imellem økosystemet og brugerne af vores økosystemer. Og ikke blind beskyttelse af særlige arter.

Det er grundlæggendes ikke skarvernes “skyld”, at der er færre fisk. Men i nogle områder spiller skarverne højst sandsynligt en stor rolle i den manglende genopbygning af vores fiskebestande.

Det kan og må vi ikke ignorere. Vi skal i gang med at se på skarven. Og det er ved at være sidste udkald.

 

Foto fra Shutterstock