NaturSkånsom vil løfte kystfiskeriet

Nedenstående indlæg er bragt i Fiskeritidende 19. september 2020.

Af: Hanne Lyng Winter, biolog og politisk rådgiver i Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri

I Fiskeritidende 5. september 2020 er både Allan Buch, Kurt Krogsgaard og Danmarks Fiskeriforening overordnet set ret utilfredse med det kommende statsmærke for skånsomt fanget fisk: Naturskånsom.

Hvorfor de er det, er mig en stor gåde.

Som jeg ser det, så har det kommende mærke et kæmpe potentiale, der kan hjælpe kystfiskerne med at få markedsført deres fisk med en god historie. Og herigennem forhåbentlig på sigt opnå en merpris.

Desværre har der også sneget sig et par misforståelser ind i artikelen. Kurt Krogsgaard udtaler blandt andet, at ising og skrubbe slet ikke vil være omfattet af mærkningsordningen. Det er forkert.

For det første er bekendtgørelsen slet ikke udstedt endnu. Så der er ingen der ved, hvilke fisk der bliver omfattet. Og hvilke der ikke gør.

For det andet ville Kurt Krogsgaard kunne se på bilag 3 i udkastet til bekendtgørelse, at både ising og skrubbe faktisk er nævnt som arter, der for nuværende ville kunne få NaturSkånsom mærket. Hvis de altså er fanget med skånsomme redskaber.

Der er faktisk ret mange arter, som kystfiskerne, ifølge udkastet kan sætte NaturSkånsom mærket på. Jeg vil derfor anbefale alle kystfiskere, der lever op til rammerne for at være med i ordningen, om at komme med fra start. For både supermarkeder, førende kantiner, restauranter og fiskehandlere står i kø for at købe jeres skånsomt fangede fisk. Og husk også at NaturSkånsom mærket er gratis at bruge.

At NaturSkånsom indeholder et krav om at bestanden skal ligge indenfor EUs fastsatte rammer for et bæredygtigt fiskeri, ser jeg som en kæmpe styrke. Det sikrer nemlig opbakning til NaturSkånsom fra alle større danske miljøorganisationer. Noget som intet fiskemærke i Danmark hidtil har opnået. Det giver en kæmpe fordel i forhold til at afsætte fisken på markedet. Og det giver en markedsføring og blåstempling, der ikke kan købes for penge.

Der er rigtig mange fiskere derude, der kan få glæde af at sælge deres fisk med et statsgaranteret stempel for bæredygtighed. Derfor har netop en mærkningsordning for skånsomt fanget fisk været en mærkesag for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri Producentorganisation lige siden foreningen blev stiftet. Nu er det her. Og det er vi rigtig glade for. Og vi håber vi også at kystfiskerne vil.