Kystfiskere i EU i opråb til politikere – det går for langsomt!

By 5. december 2022januar 24th, 2023Nyheder

På 10 års dagen sender LIFE nu et opråb til EU’s politiske system og medlemsstaterne om, at det går alt for langsomt med at fremme kystfiskeriet. For selvom der ligger mange politikker og hensigtserklæringer, der burde fremme og løfte kystfiskeriet både i Danmark og i EU, så mangler politikerne på tværs af EU stadig at implementere helt grundlæggende rammer, der kan gavne kystfiskerne.

Den 21. november var det 10 år siden den Europæiske paraplyorganisation for kystfiskere LIFE, blev dannet. Den dag i 2012, mødtes 50 kystfiskere fra ni EU-lande i Bruxelles, og LIFE var født. FSK meldte sig ind i LIFE i december 2015. På 10-års dagen sender LIFE nu et opråb til EU’s politiske system og medlemsstaterne om, at det går alt for langsomt med at fremme kystfiskeriet. LIFE mener, at politikerne skal implementere de politikker, der allerede er sat i verden for at fremme kystfiskeriet. (Blandt andet artikel 17 i EU’s fælles fiskeripolitik ,der pålægger medlemsstaterne at bruge miljømæssige, sociale og økonomiske kriterier, når der gives fiskerimuligheder).

Men selvom der ligger mange politikker og hensigtserklæringer, der burde fremme og løfte kystfiskeriet både i Danmark og i EU, så mangler politikerne på tværs af EU stadig at implementere helt grundlæggende rammer, der kan gavne kystfiskerne. Og desuden ser kystfiskerne ind i en fremtid, hvor de risikere at blive udelukket fra deres fiskepladser, da andre sektorer og interesser står på spring for at indtage pladsen på havet.

Ud over en implementering af artikel 17 i EU’s fælles fiskeripolitik, opfordrer LIFE til, at der finansieres mere i kystfiskeri, at offentlig støtte bliver mere fair og også gavner kystfiskeriet, at EU’s fælles fiskeripolitik implementeres (da det vil fremme kystfiskeriet), og at faciliteter i de mindre havne og logistik prioriteres. Og endeligt, at der forskes mere i det skånsomme kystfiskeri.

Læs hele brevet og flere anbefalinger på LIFEs hjemmeside.

Ofte fisker kystfiskere i EU uden særlig meget bifangst af småfisk, med en minimal påvirkning af havbunden og med et lille brændstofforbrug. Sådan er det også i det danske kystfiskeri. LIFEs video på YouTube om kystfiskeriet viser fint skånsomt kystfiskeri som en del af løsningen fremfor problemet, når det gælder fremtiden fiskeri: “Small-Scale fishers as part of the solution for sustainability” kan ses på Life Platform.