Hvordan får jeg en kurv?

Hvis du – eller fiskerne fra din havn – ønsker at deltage i projektet og afprøve den digitale indberetning af sælskader, så kontakt Marc Eskelund på telefonnummer 2627 6912. Med ham kan I aftale hvornår han kan komme forbi jeres havn med en stak kurve og en snak om sæler, herunder reguleringsmuligheder, indberetninger og lignende.

Hvad skal jeg gøre med kurven?

Formålet med kurven er at gøre det nemmere for dig at registrere din sælskadet fisk. Når du får sælskadet fisk, skal du smide dem i den udleverede blå kurv. Ved først kommende lejlighed, fx efter du har sat dine grej, tømt rusen eller senest når du steamer hjem, skal du tage et foto af kurven med fiskene i og sende det foto med en sms/mms til +45 42 92 96 36. Så skal vi i FSKPO nok sørge for at få det registreret. Det er vigtigt, at du opbevarer de sælskadede fisk adskilt fra den fisk, der skal bruges til konsum, og at du skiller dig af med den beskadiget fisken så hurtigt som muligt efterfølgende.

Husk også at skrive det i din logbog eller læs på Fiskeristyrelsens hjemmeside om håndtering af sælskader, hvis du ikke fører logbog. Du kan læse en mere udførlig vejledning til dokumentering og fotografering af sælskaderne her.

Hvordan ved FSK hvem jeg er?

Det ved vi heller ikke, men efter første gang du har tilsendt os et foto, vil du efterfølgende blive ringet op af Marc Eskelund eller en anden fra FSK. I den samtale vil I gennemgå dit fartøjsnummer, din hjemhavn og dine almindelige fiskeområder. Når vi har denne information, behøver vi sådan set ikke mere (indtil at overstående eventuelt ændrer sig). Herfra vil du blot kunne sende fotos frit og du vil modtage en bekræftelse, når vi har modtaget din besked.

Behøver jeg gøre det her mere end en enkelt gang?

Første gang du indsender dine sælskader og efterfølgende registrerer dig vil vi selvsagt få information om den geografiske udbredelse af sælskaderne. Det er dog også vigtigt for os at undersøge hyppigheden – altså hvor ofte angriber sælerne fangsten. Derfor er det vigtigt at alle fiskere bliver ved med at indsende fotos hver gang. Hertil kommer at vi jo også undersøger selve metoden, og om vi kan få flere fiskere til at indrapporterer sælskader ved at gøre det digitalt med mobiltelefonen.

Hvornår og hvor ofte skal jeg tages fotos?

For at gøre det nemt, så vil vi foreslå, at mens du sorterer din fangst, smider alle sælskadet fisk i den blå kurv. Når du så skal steame hen til en ny fangstplads eller i havn, kan du tage et foto af kurven inden du tømmer den. Husk også at skrive det i din logbog.

Hvis jeg kun har en enkelt fisk, er det så vigtigt at smide den i kurven og sende fotos?

Ja, det er næsten det mest vigtige! Det er netop de ”små registreringer”, som vi har mistanke ikke bliver skrevet i logbogen. Fiskerne skal nok huske at notere det, når der er sælskader for tusindvis af kroner, men de små tilfælde bliver ikke registreret. Men det er faktisk meget vigtigt til at dokumentere hyppigheder og hvor ofte, der forekommer sælskader.