I Weekendavisen: Fokus på konkurrenceforhold i fiskeriforeningerne

By 6. september 2022Nyheder
Kulturkamp. Med det udtryk indledes artiklen i denne uges Weekendavisen, der dokumenterer hvordan der stadig foregår en eksklusion af FSK-POs medlemmer fra DFPOs lokalforeninger. Og det til trods for at fiskeriministeren allerede i 2021 i et brev til FSK har skrevet at ”producentorganisationer ikke må misbruge en dominerende stilling”.

Det slog Fiskerstyrelsen fast på baggrund af en vurdering af Kammeradvokaten fra i 2018, som FSK-PO nu langt om længe har fået indsigt i. Kammeradvokaten konkluderede, at Danmarks Fiskerforenings eksklusioner lignede “misbrug af en dominerende stilling”, at det lignede unfair konkurrence over for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, samt at forbuddet mod dobbeltmedlemskab forhindrer FSK-PO “i at få reelt fodfæste som fiskeriforening”.

Ifølge Kammeradvokaten er der tale om unfair konkurrence over for den nye forening for skånsomme fiskere, fordi Danmarks små fiskere reelt kun har de to foreninger at vælge imellem, fremgår det af artiklen. 

I den forbindelse har FSK-PO fået løfte om at Fiskeristyrelsen foretager en fornyet vurdering af hvorvidt DFPO misbruger sin stilling. Det er endnu ikke sket. På den baggrund har FSK på ny rettet henvendelse til ministeren hvor vi gør opmærksom på de nye sager – og herunder opfordrer ministeren til:

  • Oprettelse af flere områder til skånsomt kystfiskeri. Herunder at implementere finanslovsaftalen for 2022 om et trawlfrit Bælthav samt igangsætte arbejdet med at oprette et område i Jammerbugt til skånsomt fiskeri. 
  • Afsætte midler til et Center for Skånsomt Fiskeri på Finansloven for 2023.
  • Mere fokus og finansiering til at udbrede kendskabet til det statskontrollerede mærke NaturSkånsom.

I FSK-PO ser vi vores udfordringer med at vokse en direkte trussel imod den grønne omstilling af fiskeriet, da FSK-PO arbejder for at fremme de fiskerier, der har minimalt bifangst af småfisk, bruger mindst brændstof og som påvirker havbunden mindst. Det er ikke i sig selv en nem opgave. Men hvis vi også mister medlemmer på grund af ufine metoder og chikane på havnene, bliver det ikke nemmere. 

Læs mere i artiklen. https://www.weekendavisen.dk/2022-35/samfund/haabloes-paa-hundested-havn