Esben-Lunde-Larsen-fiskerikonferencen-Fiskeri-for-Fremtiden-november-2016-Holstebro

Berlingske Tidende kunne i går afsløre, at S og DF beskylder Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) for at lyve i en sag om koncentration af de danske fiskekvoter. Ifølge avisen, har Esben Lunde Larsens embedsværk haft langt flere idéer til hvordan Folketinget kunne tackle de såkaldte kvotekonger, end den ene ide som ministeren har fremlagt. Esben Lunde Larsen siger, at han ikke har haft kendskab til de mange alternative forslag. Ministeren er kaldt i samråd fredag.

Der skal være plads til både den lille og den store fisker i dansk fiskeri, men handlen med kvoter stort set afviklet kystfiskeriet og lagt havne øde. En hovedårsag til dette, er at fiskerettigheder samles på stadig større og færre fartøjer, stik imod de politisk ønsker fra Christiansborg. Hvis der siden 2015 har ligget ideer i skuffen til at løse dette problem, uden at de er kommet frem, er det en meget alvorlig sag, og direkte skadeligt for kystfiskeriet i Danmark”, siger Søren Jacobsen, formand i FSK og garnfisker fra Helsingør.

Når en kystfisker i dag skal købe kvoter skal han konkurrere med de store kvoteejere. Det kan han ikke. Så i kampen om kvoterne vil kystfiskeriet tabe langt de fleste kampe. Det er ikke godt for mangfoldigheden, og dansk fiskeri nærmer sig i dag monopollignende tilstande.

Landbrugs- og fiskeristyrelsen har siden 2007 set stiltiende til, alt imens kreative selskabskonstruktioner og omgåelse af gældende regler, har ført til stadig større koncentration af de danske fiskekvoter. Nu er der igen en sag, hvor der ikke er gjort nok for at sikre det danske kystfiskeri og en fair konkurrence. Det viser med alt tydelighed, at der er noget ravruskende galt i den måde fiskeriet forvaltes på i Danmark i dag”, slutter Søren Jacobsen.

Et flertal udenom regeringen med S og DF i spidsen besluttede i december 2016 at skabe nye rammer for vækst i dansk fiskeri. Blandt andet, besluttede det store flertal, at give ekstra kvoter til kystfiskeriet og prøvede dermed at dæmme op for afviklingen. FSK støtter til fulde fiskeripakken, og mener at den er et stort skridt i den rigtige retning, for at redde det danske kystfiskeri og skabe liv i Vandkantsdanmark.