Hav og kystfiskeri er kommet på skoleskemaet

By 12. juni 2019 juni 24th, 2019 Info
Chris Hav har været folkeskolelære i 22 år, og har sat kystfiskeri og verdensmål på skoleskemaet

Chris Hav har været folkeskolelærer i 22 år, og har nu sat kystfiskeri og verdensmål på skoleskemaet – med stor succes.

 

Fra marts i år er det blevet muligt for landets folkeskolelærer at sætte kystfiskeri og verdensmål 14 – Livet i
Havet – på skoleskemaet. En kystfisker fra FSK – Johnny Krog fra Langø på Lolland – er med i undervisningsmaterialet. Han fortæller i korte dokumentarfilm om, hvad det vil sige at være kystfisker. Hvorfor det er dejligt, men også hvilke udfordringer der er.

FSK har talt med folkeskolelærer Chris Hav om, hvordan det er at undervise elever om havet, og om hvordan det er at bruge det nye materiale om kystfiskeri og verdensmål 14.

Jeg var virkelig positivt overrasket over hvor interesserede de var i kystfiskeriet, fisk og bæredygtighed. De
forstod nemt kystfiskerne problemer, og de gik virkelig op i at løse de opgaver, der hørte til de små film,
” siger Chris Hav.

Materialet består blandt andet af 20 små dokumentarfilm, hvor man blandt andet møder kystfiskeren Johnny fra Langø og kystfiskeren Yahya fra Kenya. Eleverne lærer om både havets økosystem, hvordan vi mennesker påvirker og bruger havet, om fiskekvoter, politik og bæredygtig omstilling. Materialet er til børn i udskolingen 7-9. klasse.

Fordi det var rigtige fiskere der fortalte historien, så blev det meget virkeligt og levende for eleverne. De
syntes også det var sjovt at de kunne gå ind i Fiskerikajen i Torvehallerne i København og købe en fisk som
Johnny havde fanget
”, siger Chris Hav.

Alt i alt mener Chris Hav, at materialet kommer godt rundt om det vigtige emner, og at arbejdet med filmene og hele materialet sætter nogle tanker i gang ved børnene.

Ingen af eleverne havde før vi startede forløbet skænket det en tanke, at den fisk de så i køledisken eller ved fiskehandleren, havde en så stor og spændende historie. Ja – de havde faktisk slet ikke tænkt særligt meget over fisk og fiskeri før. Det gør de nu”, slutter Chris Hav.

Chris Hav har været folkeskolelærer i 22 år, og har brugt materialet i en 7 og 9. klasse i København. Materialet er gratis at bruge og det kan hentes ned på hjemmesiden www.kampen-om-fisken.dk. Projektet er udviklet og produceret af Peter Zeuthen/Visual Story i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden og støttet af Udenrigsministeriets Oplysningspulje og Undervisningsministeriets udlodningsmidler