Næsten 1000 mennesker lagde vejen forbi Helsingør Nordhavn, da fiskerne søndag den 28. august havde inviteret indenfor på kutterne til en snak om fiskeriet. Kystfiskere fra både Gilleleje, Snekkersten, Sletten og Vedbæk var sejlet til Helsingør, og skabte for nogle timer et frisk, fiskemarked som kunder og forbipasserende har savnet. Flere fiskere meldte totalt udsolgt af fisk.

Vi kystfiskere kan levere den helt friskfangede fisk af høj kvalitet, fanget med respekt for naturen. Den historie vil vi gerne fortælle. Det er den historie de mange fremmødte i dag tager med hjem. Det er vi meget glade for, og vi har allerede planer om, at gentage succesen næste år” siger Søren Jacobsen, næstformand i FSK, Foreningen for Skånsomt kystfiskeri, kystfisker fra Helsingør og medarrangør af dagen.

Borgmester i Helsingør Benedikte Kiær (K) lagde også vejen forbi havnen og åbnede dagen med en flot tale om vigtigheden af fiskeriet i Øresund. Hun lagde vægt på Øresunds unikke natur, – en natur der trives fordi man i Øresund udelukkende fisker med naturskånsomme redskaber som fx garn.

Borgmesteren prøvede senere kræfter udi kunsten at filetere en fisk i den filet-skole der var sat op på kajen i dagens anledning. Og det var hun ikke den eneste der gjorde. Der var lang kø og mange interesserede blikke når kok og medejer af Fiskerikajen, Jesper Redecker Hansen, viste hvordan man flåede og fileterede fisk.

På kajen kunne man få mad med fisk fra Øresund tilberedt af kokkene Rasmus Jonasson og Mikkel Dahl-Hansen. Og der var rift om en ”rekonstruktion af brændende kærlighed” med stegt rødspætte og brunet smørsovs med kapers, skalotteløg, citron og bacon og retten dampet torsk med peberrods-sauce, purløgsolie og røget selleripure.

Øresundsakvariet havde taget bassiner med på kajen. Også her var der rift om pladserne, når akvariets folk fortalte spændende historier om Øresunds fisk og marine liv.

FSK, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri er en forening, der arbejder for at fremme kystfiskeriet med naturskånsomme redskaber. FSKs arbejder støttes af VILLUM og VELUX FONDENs miljøprogram, der har givet midler til projektet ”Naturskånsom fisk – fra Hav til Tallerken”,  som FSK driver sammen med blandt andet WWF Verdensnaturfonden.