Debat: Fiskerilov gavner fiskeriet, lokalsamfundene og naturen

Nedenstående indlæg blev bragt i Jyllandsposten søndag d. 28. april og på jp.dk 27. april.

Af: Søren Jacobsen,kystfisker og formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, FSK, Helsingør.

»Man gør et erhverv fortræd,« skrev advokat Lars Espersen i kronikken i avisen den 24. april. Lars Espersen stiller sig med sit indlæg på skuldrene af de mange af ”fiskeriets talsmænd”, der efter eget udsagn taler hele fiskeriets sag. Intet kunne være længere fra sandheden.

Lars Espersen taler ikke på vegne af hele fiskeriet. Han taler på vegne af en lille gruppe kapitalstærkere fiskere, der op til 2016 sammen med en gruppe embedsmænd og organisationer i fiskeriet styrede dansk fiskeri og holdt kystfiskeriet ud i strakt arm. De gjorde et erhverv fortræd.

Lars Espersen er tydeligvis dybt utilfreds med, at der er indført kvotelofter, som gør, at fiskekvoterne ikke koncentreres på få kæmpestore fartøjer. Det er kystfiskerne ikke. Og både Rigsrevisionen og Kammeradvokaten har da også givet en sønderlemmende kritik af den tidligere fiskeriforvaltning.

Vi er glade for, at fisken nu kan komme flere til gode, og at det er blevet sværere for kapitalstærke fiskere at købe kvoter i kystfiskeriet. Det skaber flere arbejdspladser, mere liv i havnene og på grund styrkelsen af det naturskånsomme fiskeri også et mere bæredygtigt fiskeri.

Lars Espersen mener, at kystfiskeriet skal på museumsloven. Det får hans efterlysning af dialog til at klinge noget hult.

Mange er glade for de nye vinde, der blæser i fiskeriet efter mere end et årti med en fiskeripolitik, der trynede de små og gavnede de få. Det er ikke udemokratisk, at flere blander sig i fiskeripolitik. Tværtimod. Men Lars Espersen mener åbenbart, at både kystfiskere, danskerne og Folketinget bare kan holde sig væk.

Men den tid er slut, Lars Espersen, hvor få rige fiskere og deres advokater kunne diktere fiskeripolitikken. Et flertal i Folketinget bestående af DF, S, R og SF fik nemlig rettet skuden op og fik et samlet folketing bag den nye kurs.

Og den kurs er godt nyt for det samlede fiskeri og Danmark som helhed.